Yhä enemmän tuulivoimaa Katternössä

Katternö-ryhmä on nopeasti noussut Suomen suurimpien tuulivoimarakentajien joukkoon. Uusin tulokas on 10 myllyn tuulivoimapuisto Kopsa II.

Kopsa II:n tuulivoimalat sijaitsevat Kopsassa, n. 10 km etelään Raahesta. Ne vihittiin virallisesti 275käyttöön 29. huhtikuuta; vihkiäispuheen piti insinööri ja entinen hiihtokuningatar, europarlamentaarikko ja kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström.

Tuulivoiman osuus Katternö-ryhmän energiasalkusta kasvaa entisestään uuden puiston myötä. Konserniyhtiö Herrforsissa tuotettiin tuulivoimalla 11 % sähköstä viime vuonna, ja Kopsa II:n ansiosta osuus lisääntyy merkittävästi. Koko Suomessa tuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli 1,7 % viime vuonna.

Kopsa II:n kunkin 10 tuulivoimalan asennusteho on 3,3 megawattia eli siis yhteensä 33 MW silloin, kun voimalat käyvät täysillä. Voimalat toimitti Vestas, niiden malli on V126. Napakorkeus on 137 m ja roottorin halkaisija 126 m, joten kokonaiskorkeus on noin 200 m.
Rakennustyöt aloitettiin viime elokuussa (2014), ja osa voimaloista oli käytössä jo ennen vuodenvaihdetta.

Puhuri omistaa Kopsa II:n, ja Katternö-ryhmä puolestaan omistaa 45 % Puhurista. Loput 55 % jakautuu parinkymmenen suomalaisen energiayhtiön kesken.

Katternö-johtaja Antti Vilkunan mukaan hanke sujui suunnitellusti.

”Suomessa on kiirehditty saamaan uudet tuulivoimalat käyttöön mahdollisimman pian, koska korkeampi syöttötariffi, 105,3 €/MWh, on voimassa vain vuoden 2015 loppuun. Sen jälkeen tariffi laskee 83,5 €:oon/MWh”, hän kertoo.

”Meillä on ollut etua siinä, että olemme tottuneita viemään rakennushankkeita läpi ja toimimaan asianosaisten viranomaisten kanssa, ja lisäksi olemme onnistuneet löytämään parhaat tiimit työhön”, hän sanoo.

Tuulivoiman laajentaminen voi kuitenkin päättyä uuden hallituksen myötä, sillä se on ilmoittanut aiemman hallituksen ajaman 2500 MW:n laajennuskiintiön leikkaamisesta ”noin” 2000 MW:iin.

HEF energikallor 2014.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuulivoiman osuus Herrforsin energiasalkusta oli 11 % viime vuonna, kun koko Suomen keskiarvo oli 1,7 %. Herrforsin sähköntuotannosta 51 % on hiilidioksiditonta, ja kun turve luetaan mukaan, noin 71 % sähköstä tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä.