Fennovoima följer den ursprungliga tidtabellen för sitt kärnkraftverksbygge och väljer leverantör för anläggningen inom 2013. I offertskedet står valet mellan två leverantörer, japanska Toshibas kokvattenreaktor och franska Arevas tryckvattenreaktor.

"Båda alternativen står för pålitlig teknologi. Vi vill ha ett bra kontrakt och därför för vi grundliga offertdiskussioner", säger Stefan Storholm, koncernchef för Katternö och styrelsemedlem i Fennovoima.

Förra året beslöt det tyska bolaget Eon dra sig ur Fennovoima och nu pågår diskussioner med olika företag för att utöka ägarbasen och få in mera kapital.

"Vi tog med Eon för koncernens kärnkraftkunnande och vi ser gärna att de nya ägarna har erfarenhet av kärnkraftsdrift. Vi diskuterar med flera kandidater och kan konstatera att många är intresserade av kärnkraftsproduktion", säger Stefan Storholm.

Han ser att behovet av kärnkraft kommer att öka inom överskådlig framtid.

"Vi märker redan att importel blir svårare att få tag på. Ryssland behöver sin el själva och vattenkraften från Sverige och Norge är väderberoende. Ett nytt industridirektiv kommer att skärpa utsläppen från 2016 och flera kolkraftverk närmar sig åldersstrecket. Om vi fortsättningsvis ska ha välfärd, hög sysselsättning och bedriva produktion här i landet behöver vi tillgång till pålitlig basenergi. Då är kärnkraft det bästa alternativet."

Nästa stora milstolpe för Fennovoima är att lämna in byggnadstillståndet till statsrådet sommaren 2015.

"Målet att starta kärnkraftverket på Hanhikivi år 2022 står fast. Det råder en bra stämning och den finländska ägarbasen är stabil", säger Stefan Storholm.