Nu kan Jarl Ahlbecks lärobok om kärnkraftteknik läsas på Katternös hemsida.

Initiativet till boken togs av Jalle när han efter Fukushimaolyckan märkte att kunskaperna om kärnkraften var bristfälliga också hos hans egna elever vid Åbo Akademi.

"Det fanns ingen allmänbildande lärobok i ämnet i Finland, så jag försökte skriva så att boken ska kunna läsas av alla som är intresserade. Dock finns partier där det är lämpligt att som förkunskaper ha gymnasiets långa kurser i fysik, kemi och matematik."

Katternös VD Stefan Storholm hälsar boken välkommen.

"Den politiska processen kännetecknas av att beslutsfattarna är beroende av experter, vilka i sin tur omöjligt kan behärska samtliga delområden. Detta öppnar för självutnämnda experter och mytspridare, vilket ytterligare försvårar för beslutsfattare att bilda sig en egen uppfattning", säger han.

Katternöbolagen är, som många andra energibolag, delaktiga i landets kärnkraftsproduktion och också intressent i Fennovoimaprojektet.

Stefan Storholm: "I detta ingår ett ansvar för att upprätthålla och höja kunskapsnivån i ämnet, och därför publicerar vi här Jarl Ahlbecks bok. Vi gör det digitalt på nätet, för att boken ska kunna läsas av alla överallt när som helst."

Författaren Jarl (Jalle) Ahlbeck, född i Nykarleby, är teknologie doktor och docent i miljövårdsteknik vid Åbo Akademi.