Bota din shoppingsjuka

Lycklig av prylar? Shoppingstrejk, betänketid och kvalitet är några tips som ekologirådgivare Tessa Turtonen ger för att hjälpa oss att minska på shoppingbehovet .

Lider du av samvetskval över julens konsumtionsmängd? Var är egentligen överkonsumtion? Svaret beror säkert på vem du frågar, så låt oss börja med några fakta:

  • Konsumtionen har tredubblats de senaste femtio åren i västvärlden.
  • I dag köper vi i genomsnitt 24 kilo textilier och kläder per person och år. För drygt 15 år sedan köpte man 15 kilo.
  • Vi bor på i snitt 58 kvadratmeter per person. 1960 var boytan hälften så stor.

Mot bakgrund att en stor del av jordens resurser är ändliga och att all produktion och transport kräver energi kan det vara på sin plats att tänka över sitt köpbeteende. Tessa Turtonen, ekologirådgivare på Marthaförbundet, har funderat en hel del på shopping.

”Vårt konsumtionsbeteende är förknippat med känslor. Att köpa ger oss tröst, trygghet och bekräftelse. Vi vill ha saker för att vi jämför oss med andra”, säger hon.

Men är det konsumtion som gör oss lyckliga? Gör en lista över vad du mår bra av, vad som är viktigt för dig och vad som ger dig kraft och glädje. Hur mycket prylar behövs på den listan? ”Ett bra sätt att ta reda på vilka saker du verkligen längtar efter är att hålla köpstopp en bestämd tid. Du köper inget annat än mat och hygienartiklar, en sorts vuxen ’godisstrejk’. Kolla hur mycket pengar och tid det frigör för dig”, säger Tessa Turtonen.

I kombination med tidspress och stress är det svårt att vara kreativ och använda enkla medel i stället för att gå ut och köpa allt som verkar behövas just då. Men det finns några knep att ta till: Ta betänketid, vänta en dag eller en vecka innan du köper. Unna dig få saker, men av god kvalitet. De håller tidens tand. Att köpa lokalt producerade varor eller tjänster kan också vara energismart. En icke-materiell tjänst kan vara en lika bra gåva som en pryl. Och naturligtvis, köp begagnat om det går.