Ett klipp för miljön

Den laddningsbara gräsklipparen håller gräsmattan jämn och kan jobba dygnet runt utan att störa grannarna.

Bensindrivna motorgräsklippare är något av trädgårdens miljöbovar. Förutom att de förpestar ljudmiljön med sitt motorbuller, tränger deras bensinavgaser också ut den oslagbara doften av nyklippt gräs. Dessutom krävs att någon travar omkring med maskinerna på gräsmattan i symmetriska linjer. Orsakerna är flera till att de laddningsbara eldrivna robotgräsklipparna nu vinner terräng också i våra trakter.

”De blir allt populärare, vi har sålt dem i hundratal. Den stora fördelen är att man alltid har nyklippt gräsmatta, oberoende av väder och utan att själv behöva göra något åt den, säger Hasse Dahlbacka på Erikssons skog och trädgård i Jakobstad.

Robotgräsklipparen har egen laddningsstation, dit den automatiskt söker sig när batterinivån sjunker under halv. När den är fulladdad fortsätter den att klippa i all tysthet, dag som natt. Strömförbrukningen är låg, enligt tillverkaren Husqvarna hålls driftkostnaderna på 10–20 euro per år, beroende på gräsmattans storlek.

”Vi har sålt flest av modellen som lämpar sig för en tomt på 2000 kvadratmeter. Den kostar omkring 2000 euro. Det finns modeller för gräsmattor upp till 6000 kvadratmeter”, säger Hasse Dahlbäck.