Fennovoima jätti ydinvoimalansa rakennuslupahakemuksen suunnitellusti 30. kesäkuuta.Siinä yhteydessä selvisi, että yksi Voimaosakeyhtiön omistajista on kroatialainen yhtiö, Migrit Solarna Energija.

Median esiin nostamien kysymysten ja väitteiden johdosta kuvasimme lehdistötiedotteessa Herrforsin energialähteiden yhdistelmää ja ydinvoiman asemaa siinä ja mainitsimme, että saamamme tiedon valossa pidämme Migrit Solarna Energija kroatialaisena yhtiönä, jolla on kroatialaiset omistajat.Toimittaja Hedman spekuloi Migritin taustoja tämän päivän ÖT:ssä (4.7.2015).

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on luvannut selvittää Fennovoiman omistussuhteet poliitikkojen asettamien ehtojen pohjalta.Meillä ei ole syytä epäillä, etteikö selvitystä tehtäisi asiallisella tavalla.

Sen sijaan pidämme kohtuullisena, että saamme sanoa sanamme asiaan, johon kaikki investointimme perustuvat, nimittäin siihen, että tehtävämme alueen johtavana energiakonsernina on tuottaa, jaella ja myydä sähköä kilpailukykyiseen hintaan.

Tehtävämme johtotähtinä ovat pitkäjänteisyys ja toimitusvarmuus, ja ne saadaan parhaiten taattua laajalla energialähteiden valikoimalla.Sen lisäksi yhteiskuntavastuuseemme kuuluu investoida mahdollisimman hiilidioksidittomaan tuotantoon.

Matkamme alkoi Alholmens Kraftin myötä: se on edelleen maailman suurin biovoimala, vaikka meillä onkin kannattavuusongelmia nykyisen alhaisen energianhinnan vuoksi. Herrforsin osuus Alholmens Kraftista on 27 MW.

Olemme samalla modernisoineet vesivoimaloitamme, jotka tätä nykyä tuottavat 14 MW.

Olemme osallistuneet seitsemän tuulivoimapuiston rakentamiseen, yhtenä Suomen suurimmista tuulivoimainvestoijista vuonna 2014 (Rajakiiri, Ristiveto, Kopsa 1, Kopsa 2, Pyhänkoski Santavuori ja Vähäkyrö). Herrforsin osuus on 22 MW.

Tämän lisäksi suunnitelmissamme on aurinkovoimalaitos, johon palaamme tarkemmin Jaakon Päivillä.Rakentamisen suunnitellaan alkavan syyskuussa.

Mutta tämä kapasiteetti ei riitä, jotta selviäisimme tavoitteestamme muun muassa koska aurinko-, tuuli- ja vesivoima ovat riippuvaisia säästä.Tarvitsemme jatkuvasti saatavilla olevaa perusvoimaa pitkälle tulevaisuuteen, ja siksi investoimme ydinvoimaan.

Huoltovarmuuskeskus varoitti viimeksi toissapäivänä, että energian omavaraisuusasteemme on Euroopan heikoin ja että tarvitsemme uutta tuotantokapasiteettia.

Herrfors on investoinut ydinvoimaan seuraavasti: 14 MW Fennovoimaan ja 3,7 MW Olkiluodon kahteen ensimmäiseen reaktoriin ja yhtä paljon Olkiluoto 3:een, joka on rakenteilla.

Kullakin näistä energiamuodoista on etunsa ja haittansa, mutta nykyisellään meillä on monipuolinen ja käytännössä päästötön energiavalikoima

Toivotamme kaikille hyvää kesää

Peter Boström, hallituksen puheenjohtaja

Stefan Storholm, tj